pátek 15. dubna 2016

Shakespeare nestárnoucí





V minulém Povzdechu a úsměvu jsme mimo jiné rozebírali výročí narození Karla IV.  Dnešní článek ale věnujeme jinému velikánovi, který by oslavil jubileum. Nebude to významný panovník, ale významný spisovatel. Filozof, Dramatik. Génius. William Shakespeare.
Image from page 22 of "The works of William Shakespeare; the plays ed. from the folio of MDCXXIII, with various readings from all the editions and all the commentators, notes, introductory remarks, a historical sketch of the text, an account of the rise a
Zdroj: foter.com, The Commons


Každý o něm slyšel. Minimálně při hodinách literatury na základní škole. Avšak, přiznejme si to, kdo z nás dává ve škole až takový pozor? Takže pro připomenutí ve zkratce.:
Image from page 16 of "The works of William Shakespeare; the plays ed. from the folio of MDCXXIII, with various readings from all the editions and all the commentators, notes, introductory remarks, a historical sketch of the text, an account of the rise aWilliam Shakespeare se narodil pravděpodobně 23. dubna 1564 v anglickém městečku Stratfordu nad Avonou a zemřel 23. dubna 1616 tamtéž. Sečteno a podtrženo, života si užíval plných 52 let. Za tu dobu stačil napsat 37 divadelních her, 154 sonetů a dvě epické básně. To není málo, že? Ve Velké Británii je považován za "národního básníka", v celém světě pak za významného dramatika, jednoho z největších. 
To jsou holé fakty. Musíme si ale položit otázku, proč se Shakespearovy hry stále hrají? Proč se uvádějí nové adaptace?  Co je na nich tak mocného, že i po 400 letech přitahují diváky? Poskytnu vám zde své skromné odhady.

1) JSOU NADČASOVÉ
Řečeno prostě, ale výstižně. Hamlet - vynikající příklad rozvrácené rodiny 21. století. Zkrocení zlé ženy - postavení žen se od 16. století sice zlepšilo, ale pořád zde 
máme rozdíly. Othello - naopak rasismus od té doby dozajista vzrostl.
Zdroj: foter.com, The Commons
3) JSOU VTIPNÉ
Koneckonců, velkou část Shakespearovy tvorby tvoří komedie. Veselé paničky windsorské, Mnoho povyku pro nic, Sen noci svatojánské, Kupec benátský. Ale i jeho tragédie i historické hry obsahují trošku vtipu a komedie naopak napětí.  Při pohledu na Hamleta předstírajícího blázna, se vám na tváři úsměv vyloudí. Anebo jedna ze slavných Juliiných vět.: "Co je to Montek? Ruka nebo noha? Nebo jiná část, co k tobě patří. Pryč s ní Romeo...". Při dobrém provedení, vás zaručeně rozesměje také.


Nakonec vám nabídnu tip na všechny Shakespearovy hry najednou. Asi si říkáte, že to nedává smysl. Jste na omylu, přátelé. V osmdesátých letech minulého století si tři Američané (Jess Borgeson, Adam Long a Daniel Singer) uvědomili, že v dnešní uspěchané průměrný člověk nemá čas na to, aby si přečetl všech 37 her nebo si na ně zašel do divadla ( a utratil tak cca 14 000 Kč). Všechno Shakespearovo dílo tak spojili a s ohromnou dávkou humoru předvedli pod názvem "Souborné dílo Williama Shakespeara ve 120 minutách". Pokud máte čas, rozhodně si na představení zajděte třeba do Divadla v Dlouhé, kde patří mezi nejoblíbenější, nebo nově do Jihočeského divadla. Čeká vás Romeo a Julie závislí na novodobých technologiích, rappující Othello nebo třeba Titus Andronicaus jako kuchařskou show.

Slyšeli jste už o výročí narození Williama Shakespeara?
Viděli nebo četli jste nějako jeho hru?
Podělte se s námi v komentářích!

Žádné komentáře:

Okomentovat