pondělí 11. dubna 2016

Nedělní povzdech a úsměv #3

Že jste Nedělní povzdech a úsměv už dlouho nečetli? Omlouvám se za prodlevu. Abyste tak o nic nepřišli, dnes se dočtete o tom nejzajímavějším, co se od minulého Povzdechu stalo, řešilo a (ne)vyřešilo. Příští neděli se můžete těšit na další díl. Ale teď již bez okolků, jdeme na to!

FEBIOFEST

Ve dnech 17.-25. března proběhl v Praze již 13. ročník filmového festivalu Febiofest. Od té doby můžete program febiofestu shlédnout v regionech nejen České republiky, ale i Slovenska. Podrobnější harmonogram najdete zde.
Letos pražský Febiofest navštívilo přes 50 významných filmařských osobností z celého světa (např. slovenka Emília Vašáryová nebo italský režisér Marco Bellocchio.) a více než 62 000 diváků (pro představu - to je něco málo přes jednu třetinu všech obyvatel Plzně.)
Vás ale určitě zajímá, kdo vyhrál! Hlavní cenu Grand prix získalo islandsko-dánské drama s názvem Vrabčáci, jež vypráví o dospívání jednoho chlapce a která zaujme především líbivým prostředím Islandu. Ostatně, posoudit můžete dle traileru sami.

Co se řeší?

V minulých dnech mě zaujala zpráva, že ministerstvo práce a sociálních věcí přišlo s návrhem na novelu zákona, která by měla upravovat stres na pracovišti. Firmy by své zaměstnance musely chránit před stresem třeba zřízením nějaké příjemné, útulné místnůstky, kam by si vystresovaní pracanti chodili odpočinout. Ne, že mě netěší, že ministerstvo se tolik stará o naše zdraví, obávám se však, že ona místnůstka by byla natolik zaplněná, že by se dotyčný stresoval jen tím, jestli se tam pro něj vůbec najde místo. Navíc, dovedete si představit, jak se například takový učitel v půlce výkladu sebere a odejde do místnůstky, protože ho žáci nesmírně vystresovali?
nick and dad sail boat
Zdroj: foter.com, Nick Richards

Další mírně kontroverzní nápad má také na svědomí ministerstvo práce a sociálních věcí. A to sice týdenní volno pro novopečené tatínky. Důvodem je "především posílení vazby mezi dítětem a jeho oběma rodiči v prvních týdnech života dítěte, podpora a motivace otců k zapojení se do rané péče o dítě a následný rozvoj vztahů v rámci rodiny." Nezbývá mi než konstatovat, že pánové mají život daleko lehčí. Přijdou k narozenému dítěti, týden jsou s ním doma a ještě berou 70% platu...

Karel IV. v roce 2016

Letos uplyne přesně 700 let od narození Otce vlasti - Karla IV. Z toho důvodu se po celé republice konají nejrůznější výstavy, informační setkání, výlety a další kulturní akce na počest jednoho z nejvýraznějších českých králů. To hlavní ale najdete od 15. do 29. května ve Vladislavském sále Pražského hradu. Legálně a zcela zadarmo si zde budete moci prohlédnout Svatováclavské korunovační klenoty.


Na tu velkou slávu samozřejmě dostali pozvánky představitelé mnoha a mnoha států. Nejvíce se v Praze těšili na významné aristokratické rody. Žel bohu, většina z nich se omluvila nebo zatím mlčí. Jisté tedy je, že až půjdete procházkou po Hradčanech, nepotkáte ani Alžbětu II., ani španělského krále Felipe VI. a už vůbec ne člena norské nebo švédské královské dynastie. Při troše štěstí vás ale po Starých zámeckých schodech bude doprovázet monacký kníže nebo lucemburský velkovévoda, který je koneckonců s Karlem IV. rodově spřízněn.

Pokud byste projevili zájem, se oslav nějak zúčastnit, na stránce výstižně nazvané http://otecvlasti.eu/, najdete všechny konané akce.

Viděli jste něco z programu letošního Febiofestu?
Těšíte se na antistresovou místnost?
Zúčastníte se oslav výročí narození Karla IV.?
Podělte se s námi v komentářích!



Žádné komentáře:

Okomentovat