pondělí 18. dubna 2016

Nedělní povzdech a úsměv #4

Další Povzdech a úsměv spatřuje světlo světa! Minulý týden se nesl ve znamení překvapujících rozhodnutí, sportovních vítězství i velkých neštěstí.

Jak že se to jmenujeme?

Česká republika. Oficiální název vlasti, které se učí každé malé dítě snad už ve školce. Avšak "Česko", jakožto zkrácený tvar, který "republiku" zcela vypouští, se také ujalo. Pokud si třeba chcete  po dvouměsíční cestě v zahraničí říci: "Jedu domů!", neřeknete: "Jedu zpět do České republiky!", ale: "Jedu zpět do Česka!" Česko nám zkrátka zní lépe, je kratší a neobsahuje hlásku R (což by pro některé jedince mohl být problém). Snad se přes "Česko" přenesla už i hrdost patriotických Moravanů a Slezanů, i když (zcela vážně) se tu a tam objeví nějaké autonomní tendence, které chtějí Moravu i Slezsko buď rovnou odtrhnout, nebo alespoň po vzoru Skotů založit vlastní parlament. Možná mi nevěříte, ale opravdu se takové menší hnutí objevují.

Každopádně nyní se nám vyskytl nový problém. Oficiální název České republiky v angličtině zní "Czech Republic", ministr Zaorálek však chce požádat OSN, aby byl jako kratší název používána "Czechia." Upozorňuji, že oficiální je stále"Czech Republic", někde se nesprávně uvádí, že "Czechia" má být plnohodnotná náhrada.

 I nás tento problém zaujal, a tak vás dnešní Povzdech jen uvedl do problému. V nejbližších dnech plánujeme vydání článku, který se bude rivalitou "Czechia" x "Czech Republic" zabývat z více úhlů pohledu a kompletněji. Jedním ze základních stavebních kamenů článku, budou výsledky DOTAZNÍKU, který jsme připravily a byly bychom rády, kdybyste věnovali pár minutek svého času  jeho vyplnění, čímž nám nesmírně pomůžete ukázat vám většinový názor vzorku společnosti.


Zdroj: expats.cz

Přírodní katastrofy nečekají  

Čtvrtek - Japonsko, Sobota - Ekvádor. Planeta Země si tento týden vybírala daň. V Ekvádoru došlo k zemětřesení o síle 7,8 stupně v sobotu, stačilo zabít nejméně 238 lidí. Jedná se o nejsilnější zemětřesení v této oblasti od roku 1979.
Japonsko postihly otřesy (6,5 stupně)již ve čtvrtek večer, hlavní nápor o síle 7,3 stupňů přišel ale až v pátek. Aby toho nebylo málo, ozvala se i sopka Aso. Dohromady má kastrofa v Japonsku 41 obětí, dalších asi 97 obyvatel se stále pohřešuje.
Co dodat? R.I.P.

Karolína Plíšková (vpravo) a Lucie Hradecká ve Švýcarsku rozhodly!
Zdroj: sport.cz, Urs Flueeler, ČTK/AP

Fed Cup: vzor odhodlanosti

Přece jenom pro vás mám i jednu radostnou zprávu. O víkendu se ve švýcarském Lucernu konalo velké drama s názvem semifinále Fed Cupu. České hráčky nakonec přece jenom zvítězily, i když jen o fous. K již třetímu celkovému vítězství řadě stojí v cestě jen Francie, se kterou se česká reprezentace utká 12. a 13. listopadu u protivníků. Hodně štěstí!

Žádné komentáře:

Okomentovat