úterý 5. dubna 2016

Knižní moudra #3

Po týdnu se nám zde opět hlásí úterý a s ním již tradičně i další díl ze série Knižní moudra. V tomto vydání jsem se podívala na zoubek knižní sérii, kterou v současné době čtu a dle mého skromného názoru sice ani tak příliš nepřekypuje životními moudrostmi, zato spíše pohádkovými až přímo epickými citáty, po jejichž přečtení začne čtenáři běhat mráz po zádech. Nejenom kvůli tomu, že jsou pravdivé, ale především proto, jak výstižně jsou popsané.

zdroj obrázku

Nebudu vás už déle napínat, série, již jsem vybrala, je Kost přání od americké spisovatelky Laini Taylorové. Knihy se mohou pyšnit originálním prostředím, zajímavými postavami a velice poutavým stylem psaní. Další zvláštností je i to, že takřka celý příběh se odehrává v naší krásné stověžaté Praze.


„Je podstatou netvorů, že sami sebe za netvory nepovažují. Vždyť to znáš, drak přistane ve vesnici, začne požírat panny, ale když místní začnou ječet: „Netvor!“, ohlédne se dozadu.“ 
- Dcera kostí a dýmu

"Položil sis někdy otázku, jestli válku způsobili netvoři, nebo zda je to válka, co plodí netvory?"
- Dcera kostí a dýmu

"Bylo nebylo, jednu holčičku vychovávali netvoři. Ale andělé spálili dveře do jejich světa a ona zůstala sama, samotinká."
- Dcera kostí a dýmu

"Bylo nebylo, anděl a ďábel se do sebe zamilovali. Neskončilo to dobře."
- Dcera kostí a dýmu


zdroj obrázku

"Bylo nebylo, anděl ležel v mlze a umíral. A ďábel si klekl vedle něho, s úsměvem."
- Dcera kostí a dýmu


Bylo nebylo, na obloze visely dva měsíce, a byly to sestry. Nitid byla bohyně slz a života a patřila jí obloha. A Ellai neuctíval nikdo, jen tajní milenci.
- Dcera kostí a dýmu


„Naděje je hodně mocná motivace. Možná se v ní neskrývá nic kouzelného, ale když pořád myslíš na svoje největší přání, a nosíš ho v sobě jako světýlko, můžeš tak dosáhnout splnění svého snu - skoro jako kouzlem.“
- Dcera kostí a dýmu

"Bylo nebylo, tisíce chimér sestoupily do katedrály v podzemí.
A nikdy neodešly."
- Dny krve a hvězdného třpytu


Znáte, případně četli jste tuto sérii?

4 komentáře:

  1. Už strašne dlho mám rozčítanú Dcéru dymu a kostí a nejako sa neviem cez prvých 70 strán prekúsať ale tieto citáty sú tak pekné,ž e ma namotivovali :)
    Vii,http://with-love-vii.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ze začátku to je trošku o zvyku, ale jakmile se do toho dostaneš, ta knížka je vážně dobrá :)

      Vymazat
  2. Tuhle sérii už si chci hrozně dlouho přečíst a některé ty citáty jsou naprosto skvělé. :) S Laini Taylor jsem se seznámila její povídkou v Dvanácti zimních políbeních a moc se mi líbila, tak jsem se rozhodla přečíst si od ní i tohle. :)
    U sebe na blogu pořádám soutěž o knížky, tak kdybys chtěla, budu ráda, když se zúčastníš. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tu jsem zase nečetla já, ale možná se po ní podívám :)
      Beru na zřetel :)

      Vymazat