neděle 6. března 2016

Nedělní povzdech a úsměv aneb co zajímavého se za minulý týden napsalo, řeklo a vidělo? #1

Nedělní povzdech a úsměv se bude snažit vám každou neděli přinést ty nejzajímavější zprávy z České republiky i ze světa s trochou názorů, nápadů a zamyšlení. Najdete zde odkazy na články, které mě osobně zaujaly v pozitivním i negativním slova smyslu, vzpomínky na zábavné glosy ve zpravodajství i jiných odvětvích společenského života. Víte, co můžete očekávat? Jdeme na to!





Apple a právo

Zajímavý problém přinesl článek iDNES s názvem "Vláda se opírá o více než 200 let starý zákon, namítá Apple".  Jablečný gigant odmítl pomoci americkému soudu s odblokováním hesla osobního telefonu vraha 14 lidí. Apple, který argumentuje ochranou osobních údajů, podpořily takové firmy jako Microsoft nebo Facebook. Pravda, nikomu z nás by se asi nelíbilo, kdyby si ostatní mohli zcela legálně prohlížet fotky a dokumenty v našem smartphonu. Každý člověk má svá privilegia a práva,mezi něž ochrana osobních údajů rozhodně patří. Ale je vrah ještě člověk?

Nový švédský národní instrument?

Novinkou ve světě hudby  je stroj vyrobený z kovových kuliček a Lega. Alespoň podle dalšího článku iDNES "Mladý Švéd sestrojil nový hudební nástroj. Využil kovové kuličky i Lego" Sestrojit  Wintergatan Marble Machine trvalo Martinu Molinovi skoro rok a půl. Výsledek je ale unikátní. Doufejme, že i učitelé přijdou časem s nějakou vychytávkou z kovových kuliček. Nedávno jsem přesně takové musela pouštět po prkně a stopovat čas pohybu. Příště půjdu asi raději hrát na housle.


Norské dresy

Sportovní utkání moc nesleduji. Maximálně se podívám na české zápasy na MS v hokeji, krasobruslení, novoroční skoky na lyžích z Garmisch-Partenkirchenu a biatlon. Dobře, beru zpět, sport sleduji. A právě při přímém přenosu smíšené biatlonové štafety z MS v Holmenkollenu, mé ucho zaslechlo památnou větu komentátora. 
"Nyní vidíme v akci novou norskou kombinézu. Trochu mi připadá, jako kdyby vznikala v továrně na barvu, kde vybuchla bomba." 
Pravda, norský dres si zakládá na barvenosti. Červené a modré pruhy, kam se podíváte. Jen aby si Norové pak nedělali legraci a při příjezdu Gabriely Soukalové netvrdily něco ve smyslu " A do cíle právě přijela česká červeno-žlutá šmouha." I když by nás to všechny zahřálo u srdce.
Gabriela Soukalová na střelnici na MS v Holmenkollenu.
Český biatlon, Petr Slavík, 
http://media.sport.cz/images/top_foto1/0000007409990564/07HFPzWYm7On-NkhOJYcxg/56db00fffa0a229c59310100-212923.jpg?20160305165356

Selfie tyče z Čech

Se zábavnou myšlenkou přišel znovu iHNED. Tyče na selfie objevila jako první československá sci-fi komedie ze sedmdesátých lethlásá článek. Autor přiděluje zásluhy na objevení selfie tyče tvůrcům českého filmu z roku 1970 Zabil jsem Einsteina, pánové. Bylo by to hezké, ale pravda to asi nebude.

Fenomén vulgarismů

Českými médii se už nějakou dobu prolévají znechucené zprávy a rozhořčené proslovy o, řekněme občas trochu nespisovném, projevu pana prezidenta. Zajímavý je ovšem způsob boje, který se noviny rozhodly vést proti neslušným výrazům. Zřejmě si řekli: "Nemáme dost odstrašujících výrazů, zaplňme vulgarismy své listy a lidé je přestanou používat!" Nad myšlenkovými pochody, které je k tomuto závěru vedly, raději nebudeme přemýšlet. Projevem se stal třeba titulek k videu na Stream.cz na kanále Maryško, který všechny návštěvníky portálu Seznam.cz ve čtvrtek obeznámil s tím, že "Zeman lže a Babiš hrabe". To se ovšem autor držel zcela při zemi. Přinejmenším v porovnání s panem Kalouskem, který konstatoval, že "ČSSD se podělala". Lidové noviny měly tu odvahu vložit jeho prohlášení do názvu článku "Agrofert může dál získávat veřejné zakázky. ČSSD se podělala, zlobí se Kalousek"
Pak se divíme, že mladé generace mluví sprostě, když politici a novináři jim jsou zdárným příkladem.

Židle Harryho Pottera

Server Time.com informoval, že J.K. Rowlingová, autorka knih o Harry Potterovi, se rozhodla dražit. Konkrétně podporuje aukci pro National Society for the Prevention of Cruelty to Children (= ve volném překladu Národní společnost pro prevenci týrání dětí). Zřejmě hodlá skoncovat se všemi Dursleyovými a zamezit přespávání nebohých dětí v přístěnku pod schody. Chcete-li si pořídit židli, na které vznikali Bradavice i Voldemort, musíte být nejméně ministrem kouzel, protože základní cena bez žádných příhozů je neuvěřitelných, ba přímo kouzelných 45 000 liber (= asi 1 571 130 Kč).

The Oscars

Samozřejmě nesmíme zapomenout na předávání Oscarů. Tahle sláva se sice konala už minulou neděli, ale to nám nebrání v tom,abychom si připomněli výherce.Vítězem v kategorii Film se stal snímek Spotlight!
Zabývá se tím každý, alespoň pár větiček o tom tedy pronesme i my. Leonardo di Caprio si odnesl svého prvního Oscara za film Revenent: Zmrtvýchvstání. Najde se tu někdo, kdo mu vítězství nepřál?

Obrázky od BBC

Nakonec uveďme jen odkaz na shrnutí týdne ve fotografiích - Week in pictures.

Jaké novinky zaujaly v tomto týdnu vás? 
Pořídily byste si Potterovskou židli?
Sledujete sport?
Rozdali byste Oscary úplně jinak?
Podělte se s námi v komentářích!







2 komentáře:

  1. Co se týče norských dresů, tak slečna Soukalová to s barvou vlasů přehnala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, myslím, že ona sama říkala něco ve smyslu, že měla barvu nanesenou déle než bylo potřeba.

      Vymazat